Google+

TEDDY program: feltárhatja az 1-es típusú cukorbetegség genetikai hátterét 2013. június 12.

A hagyományos genetikai kutatásokhoz képest egy sokkal árnyaltabb és részletesebb kutatásban 9000 gyerek vesz részt Amerikában, Georgiában. 

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásáról sokat tudunk, de még mindig nem eleget: nem tudjuk, mi váltja ki a szervezet hibás immunválaszát, amely elpusztítja az inzulintermelő sejteket, melyet követően aztán külső forrásból kell inzulint kapnia a betegnek. Egy nagy amerikai kutatás, a TEDDY program 2003 óta vizsgálja az újszülötteket, és eddig több mint 424 ezer cukorbetegségre hajlamos baba genetikai vizsgálata után 9000 kisgyereket vizsgálnak életmód (mozgás, étkezés), gének és inzulintermelő képesség tekintetében rendszeresen – olyan alapossággal, hogy a szülők még az otthonukban található ivóvízből is visznek mintát.

Ilyen hosszú távú felmérés még nem volt. A kutatók pontosan tudják követni az időközben 1-es típusú diabéteszessé váló, illetve nem váló gyerekek élettörténetét, genetikai jellegzetességeit.

A hagyományos genetikai megközelítés eddig nem tűnt igazán működőképesnek, a TEDDY azonban minőségi ugrást jelent. Dr. Jin-Xiong She igazgató szerint azért, mert a programban minden tényezőre rálátás nyílik. Azt már most meg meri előlegezni, hogy a betegség kialakulásáért eddig felelősnek tartott 40 génből pár kiesik, és közel 100 génpárra lehet majd ujjal mutogatni.

A 9000, ma 5 év körüli kisgyerekből közel 500-nál már kimutathatóak azok az antitestek, amelyek később a hasnyálmirigy bétasejtjei ellen fordulnak, és több mint 100 kisgyereknél sajnos már diagnosztizálták is az 1-es típusú cukorbetegséget. A kutatók egyébként azt várják, hogy mindkét csoport duplájára nő az elkövetkezendő években. She kiemelte a résztvevő szülők gondosságát és elhivatottságát. 

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/mcog-tsy061213.php

Vissza a hírekhez
Megosztás