Google+

Magas vércukorszint –érkárosodás nélkül? 2013. június 07.

Kutatók egy olyan gyógyszerrel végeznek  reménykeltő (eddig egereken folytatott) kísérleteket, amely megakadályozza, hogy a magas vércukor károsítsa az ereket.

A svéd Lund Egyetem kutatói egy olyan immunrendszert blokkoló, fehérjealapú gyógyszeren dolgoznak, amely megakadályozza, hogy a magas vércukor károsítsa az ereket. Jóllehet egyértelmű az ok-okozati viszony a magas vércukor és az érkárosodás között, a dolog hatásmechanizmusa még nem ismert pontosan. A kutatók egy olyan NFAT nevű fehérje szerepét fedezték fel, amely a magas vércukorszint idején jelenik meg a vérben, s amely aztán egy sor olyan jelenséget indít be, amely végül az érkárosodást, konkrétan az érszűkületet okozza.

Egy immunblokkoló alkalmazásával sikerült megakadályozni, hogy ez az NFAT fehérje ne aktiválódjon, s a négy hétig kezelt cukorbeteg egerek jól reagáltak. A szer csak akkor hatott, ha a szervezetben a NFAT megjelent, és csak az így kialakuló plakkokra hatott, a normális vércukorszintű egerek ereire nem. Ez nagyon fontos eredmény egy immunrendszerre ható készítmény esetében. A kutatók kiemelték, úgy tűnik, máshogy alakul ki a cukorbeteg és a nem-cukorbeteg plakk, más folyamatok állnak a háttérben.

Az egerek azért alkalmasak az ilyen kísérletre, mert az érkárosodás folyamata igen hasonlít az emberihez. Úgy tűnik tehát, hogy megvan egy eddig nem létező, kifejezetten az érfal károsodása elleni gyógymód és kezelés elvi alapja.

(Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/261558.php)

Vissza a hírekhez
Megosztás