Google+

Ígéretes kezelési megoldás 1-es típusú diabéteszre nanogéllel 2013. május 17.

Önszabályzó inzulinadagolás egy fogkrémszerű anyag beinjekciózásával – új utak és ígéretes eredmények a nanogyógyításban.

Önszabályzó inzulinadagolás egy fogkrémszerű anyag beinjekciózásával – új utak és ígéretes eredmények a nanogyógyításban.

A technológiai fejlesztésben a világviszonylatban is az elsők között álló egyetem, a massachusettsi MIT kutatói ígéretes egérkísérletekről számoltak be nanogél alapú inzulinkezelési eljárásuk kapcsán. A kutatók egy fogpasztához hasonló állagú zselé segítségével képzelik megoldani az 1-es típusú diabéteszesek inzulinigényének problémakörét.

E betegek szervezete saját inzulintermelő sejtjei ellen fordul, ezért külső forrásból kell pótolni az inzulint. A probléma az, hogy ez a pótlás nem annyi inzulint jelent, amennyire szükség lenne (túl sokat, vagy túl keveset), vagy nem akkor érkezik, amikor kellene.

Eddig az inzulinpumpa tűnt a legjobb megoldásnak, amely a leghatékonyabban imitálta az emberi hasnyálmirigy működését. Ugyanakkor a pumpa is újabb problémákat szült (életmódbeli, mechanikai gondok, protéziseffektus stb.).

A nanozselé tudományos alapjai a mára már elérhetővé váló molekuláris, sőt, atomi szintű „gépek”, manipulált részecskék kialakítását lehetővé tevő nanotervezés. A kutatók egy dextrán nevű módosított poliszacharidot használták tartályként, ebbe töltik az inzulint, és ezeket a pici golyókat ölelik körbe a nanorészecskék, illetve egy enzimet, amely a glükózt glükózsavvá alakítják át. A glükóz részecskék könnyedén áthaladnak a zselén, amely így érzékeli a mennyiségüket. Ha túl sok van belőlük, az enzim savvá alakítja őket, ami pedig megnyitja az inzulingolyókat. A zselé poliszacharid, tehát természetes anyag, és a szervezet lebontja egy idő után.

Kísérleti egerek az oltás után 10 napig normális vércukorértékeket produkáltak – ez a megoldás tehát ideiglenes, de nyilván sokkal rugalmasabb életvitelt, jobb inzulinkezelést tesz lehetővé, mint az egyéb, külső forrásból származó inzulinpótló megoldások.

A kutatás most arra keresi a megoldást, hogy a zselé gyorsabban reagáljon a vércukorszint változására. Természetesen még rengeteg teszt szükséges ahhoz, hogy az egereken sikeres kísérletek embereken folytatódhassanak. 

Forrás:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/260664.php 
http://web.mit.edu/newsoffice/2013/nanotechnology-could-help-fight-diabetes-0516.html

Vissza a hírekhez
Megosztás