Google+

Gyümölcsevéssel a cukorbetegség ellen! 2013. augusztus 30.

A több gyümölcs - különösen áfonya, alma és szőlő - fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümölcslének nincs ilyen hatása - állapította meg egy friss nemzetközi kutatás.

A kutatók több mint 187 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg - tudósított a BBC egy a British Medical Journalban frissen megjelent tanulmányról. Három különböző, nagy létszámú vizsgálat során felvett adatokat elemeztek brit, amerikai és szingapúri kutatók, hogy megnézzék van-e kapcsolat a gyümölcsevés és a 2-es típusú cukorbetegség között.

Az inzulinrezisztenciának is nevezett a 2-es típusú diabétesznél a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy termelte inzulin hormonra - mely a vércukorszintet szabályozza -, vagy a hasnyálmirigy nem bocsát ki megfelelő mennyiségű inzulint, ezért a vérben rendellenesen megnő a cukor mennyisége.

A kutatás résztvevőinek 6,5 százalékánál, vagyis a közel 190ezer személyből több, mint 12 ezernél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgálat kérdőíves kikérdezésen alapult, melyben a résztvevők négyévente beszámoltak arról, hogy milyen gyakran fogyasztottak az egyes gyümölcsökből egy-egy adagot. Rákérdeztek a szőlőre (mazsolára), az őszibarackra, a szilvára, a sárgabarackra, a banánra, a dinnyére, az almára, a körtére, a narancsra, a grépfruitra, az eperre és az áfonyára is. Azt az eredményt kapták, hogy heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és körte jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Bár ez minden gyümölcsről elmondható, az utóbbiak különösen hatékonynak bizonyultak. A kutatók szerint a kedvező hatás az antociánok vagy flavíliumok, egy a gyümölcsökben is előforduló, vízoldékony színvegyület magas szintjének tulajdonítható.

Az antociánokról kimutatták, hogy egereknél segíti a vércukor felvételét. A vizsgált gyümölcsök ugyanezt a hatást kiváltó természetes polifenolokat tartalmaznak. „A rostok, antioxidánsok, fitokemikáliák, vagyis növényekben előforduló, természetes vegyületek együttes hatása csökkenti a kockázatot” - olvasható a tanulmányban. Amikor azonban a gyümölcslevek fogyasztását vizsgálták, azt találták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata némileg emelkedett, mert a gyümölcslevekben kevesebb jótékony hatású összetevő található, mint a teljes gyümölcsökben. Úgy becsülték, ha a heti gyümölcslé-adagot teljes gyümölcsök evésével helyettesítenék, az jótékonyan hatna az egészségre: ha például áfonyára cserélnék a dzsúszt, a cukorbetegség esélye 33 százalékkal csökkenne, ha szőlővel és mazsolával, akkor 19 százalékkal, ha almával vagy körtével, akkor pedig 13 százalékkal. Amennyiben bármilyen más teljes gyümölcsöt, akár narancsot, őszibarackot, szilvát vagy kajszit fogyasztana az ember gyümölcslé helyett, az 7 százalékos kockázatcsökkenéssel járna.

Mivel a folyadékok gyorsabban felszívódnak, ezért az italok cukortartalma hamarabb emeli a vércukor és az inzulin szintjét szervezetünkben. „A cukorbaj veszélyének távol tartása céljából érdemes csökkenteni a gyümölcslevek fogyasztását, és helyette több gyümölcsöt enni” - hangsúlyozta Sun. A brit Diabétesz Intézet vezető kutatója, Matthew Hobbs szerint a tanulmány eredményeit körültekintéssel kell kezelni, hiszen például a kérdőívre írt válaszok nem teljesen megbízhatóak, az ember bizonyos elfogyasztott ételekre jobban emlékszik, mint másokra.

Kamlesh Kunti, a Leicesteri Egyetem diabéteszkutatója szerint a tanulmány bizonyította, hogy bármilyen gyümölcs fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát. „A hivatalos ajánlás napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja” - fűzte hozzá Kunti.

Forrás: MTI

Vissza a hírekhez
Megosztás