Google+

Az édesítőszer is lehet diabétesz kockázat-növelő tényező? 2013. május 30.

Úgy tűnik, egyes édesítőszerek beindítják az inzulintermelést, és emelik a vércukorszintet – legalábbis egy kutatás erre a következtetésre jutott. Mi máshol kerestük a válaszokat…

Az angliai kutatás egy Splenda nevű édesítőszerrel végezte el a kísérletét, mely szukralózt tartalmazó édesítőszer egyik kereskedelmi neve (E955 az EU-s kódja). A szukralóz 600-szor édesebb a répacukornál, 2-szer a szacharinnál és 3-szor az aszpartamnál. Az alapanyaga tulajdonképpen cukor, ám a végeredmény egy nem lebomló édesítő! Kalória tehát nincs benne, így tökéletesnek tűnik a diétához, ráadásul, mivel cukorból vonják el, az íze is „cukoríz”.

A vizsgálat

17 túlsúlyos, 42-es BMI-indexű tesztalany egy része vizet, egy része pedig szukralózt fogyasztott, majd annyi glükózt vettek magukhoz, amennyit egy terheléses teszt alkalmával szokás. Az eredmények azt mutatták, hogy a nullkalóriásként aposztrofált édesítőszer befolyásolja az anyagcserét, mégpedig emeli a szervezet által termelt inzulin mennyiségét. A gyakran fogyasztott Splenda gyakori hasnyálmirigy-választ jelent, ami a szerv kimerüléséhez vezethet, illetőleg inzulinrezisztenciához, ami lényegében a 2-es típusú diabétesz.

Miért lehet ez így? –A kutatás szerint a válasz még nem minden részletében ismert, de valószínűsítik, hogy az édesítő hatásmechanizmusa okozza a problémát: az édesítő édességét a nyelv receptorai érzékelik, az emésztőrendszer és a hasnyálmirigy pedig érzékelik a nyelv üzenete alapján, hogy édességet fogyasztunk. A szervezet az édes íz miatt – tévesen – azt érzékeli, hogy cukrot eszünk, és erre hormonválaszt ad (inzulint szabadít fel). Úgy tűnik tehát, még egy minimális mennyiségű édesítő is képes befolyásolni az anyagcserét. A probléma teljes feltárásához és megértéséhez még sok vizsgálatot kell elvégezni, és lehet, hogy a végén arról is többet tudunk majd, hogy a szervezet pontosan hogy viselkedik a cukor emésztése, feldolgozása során.

A cikk forrása: http://www.medicalnewstoday.com/articles/261179.php. –A kutatás részleteiről nem derül ki túl sok minden (mondhatni több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol), mint ahogy a Splenda összetételéről sem esik szó. A fent leírtak kevésbé tűnnek meglepőnek, ha megnézzük az említett édesítőszer csomagolását… Mi megtettük! A Splenda 95,8% dextrózt – tehát szőlőcukrot –, 3% maltodextrint és mindössze 1,2% szukralózt tartalmaz. Tehát a jó szándékkal fogyasztott, de nem feltétlenül a céljainknak megfelelően megválasztott édesítővel növelhetjük a 2-es típusú diabétesz kockázatát, cukorbetegként pedig mindannyian tudjuk, hogy a szőlőcukor számunkra nem édesítésre való!

Kapcsolódó LINKEK:

- Édesítőszerek

Vissza a hírekhez
Megosztás