Google+

hba1c, avagy a Glikált hemoglobin

A hemoglobin az a fehérje, amely a vörösvértestekben az oxigént szállítja. Mint más fehérjék, a hemoglobin is “glikálódik”, azaz a cukor összekapcsolódik a hemoglobin molekulával, melyből úgynevezett glikált hemoglobin keletkezik. A HbA1c értéke azt mutatja meg, hogy az összes hemoglobin hány %-ához kötődött hozzá cukor. A vérben lévő glikált hemoglobin mennyisége az utolsó két hónap átlagos vércukor koncentrációjától függ, és gyakorlatilag független a vércukorszint pillanatnyi értékétől. Érdekel hogy alakult az átlagos vércukorszinted az elmúlt 8 hétben?

Minél magasabb az átlagos vércukorszint, annál több hemoglobin alegység köt meg cukrot (négy van vörösvértestenként). A kötés egy darabig instabil, pár óra alatt stabilizálódik és onnantól nem lesz visszafordítható, így a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Ennek következtében a HbA1c bár utal a tartósan magas vércukorszintre, de nem mutatja ki az erekre károsan ható vércukor-ingadozásokat, mely a szövődmények kialakulásának legfőbb oka. A HbA1c eredményeket befolyásolja a vörösvértestek élettartama is, mely nőknél átlagosan rövidebb, mint a férfiaknál.

Egészséges egyénekben a HbA1c értéke 4-6 % közötti (körüli), referenciatartománya (hivatalos normál értéke): 3,9-6,9 %. Meghatározása történhet kapilláris teljes vérből, vénás teljes vérből, vagy vénás plazmából. (A különböző minták referenciatartománya eltérő, amit az eredmények értékelése során figyelembe kell venni!) A 2-es típusú cukorbetegeknél törekedni kell arra, hogy a HbA1c értéke ne haladja meg a 6,5%-ot, az 1-es típusúaknál pedig a 7,0%-ot. 1-es típusú cukorbetegeknél a glikált hemoglobint vérvételes eljárással háromhavonta határozzák meg a diabetológiai szakrendeléseken.

Félrevezető lehet a HbA1c értéke abban az esetben, ha a vércukorszint gyakran alacsony és magas, de az anyagcsere nem rendezett, hiszen így “jó” átlagos vércukorszintet és HbA1c értéket produkálhatunk, míg anyagcserénk mégsem mondható megfelelőnek. Használhatóságát tovább korlátozza, ha valamilyen, a vörösvértesteket, a hemoglobint, vagy a szervezet fehérje-háztartását érintő betegség is jelen van.

Hogy mire számíthatunk 6,0% (42 mmol/mol) fölötti HbA1c esetén? Lássuk!

A HbA1c és a diabétesz szövődményeinek összefüggései

Minél magasabb a HbA1c, annál gyakoribbak és súlyosabbak a szövődmények. Kutatások alapján az inzulin kezelés intenzifikálása valamennyi szövődmény kialakulási számát és rosszabbodási arányát szignifikánsan csökkenti.

HBA1C MÉRTÉKEGYSÉGEK ÉS ÁTVÁLTÁSUK

Bár Magyarországon rendszerint %-os HbA1c értékekről beszélünk, de 2011. április 1-jétől a HbA1c eredmények közlése a laborleleteken a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően hazánkban is megváltozott: a korábban %-os mértékegység helyett mmol/mol-ban adják meg az eredményeket. Szó volt róla, hogy egy átmeneti idő után esetleg csak a mmol/mol érték szerepel majd, de jelenleg a legtöbb leleten mindkét mértékegységben feltüntetik az eredményeket - nem úgy, mint a különböző cikkekben és hivatkozásokban -, ezért ne lepődjünk meg, ha külföldi cikkekben 20-40 közötti (körüli) értékeket és mmol/mol mértékegységet látunk -ami a normális 4,0-5,8%-nak felel meg. Szeretnél átváltani egy HbA1c értéket?

Érdekesség

Korábban a vörösvértestek élettartamából arra következtettek, hogy a HbA1c a szénhidrát anyagcsere 3 hónapos időszakáról nyújt felvilágosítást, de ma már tudjuk, hogy csupán 6-8 hétről. Ennek oka, hogy a sejtek folyamatosan pusztulnak és újratermelődnek, illetve hogy miután a hemoglobin megköti a vérben a cukrot, a kötés egy darabig instabil marad és csak pár óra alatt stabilizálódik. Így bár a HbA1c utal a tartósan magas vércukorszintre, de nem mutatja ki az erekre károsan ható, rövid ideig tartó vércukor-ingadozásokat, mely a szövődmények kialakulásának egyik legfőbb oka!

Angol nyelvű összefoglaló videó