Google+

Öngondozás

Az öngondozás azon tevékenységek összessége, melyet közvetlen orvosi felügyelet nélkül végzünk annak érdekében, hogy egészségi állapotunk optimálisan alakuljon, így elkerüljük-, vagy lassítsuk egy betegség kialakulását, vagy esetleges szövődmények létrejöttét. Léteznek olyan betegségek, melyek rövid ideig tartó gondozást kívánnak, és vannak olyanok, melyek egy egész életen át tartó odafigyelést igényelnek – ilyen többek között a cukorbetegség. Az öngondozás szerepe a hosszú távon fennmaradó állapotok esetében kiemelkedő az egészség megóvása és a megfelelő életminőség biztosítása érdekében!

A cukorbetegek felelőssége: DIABÉTESZES ÖNGONDOZÁS

Cukorbetegség diagnosztizálásakor a betegség akut tüneteinek a megszüntetése és a közérzet javítása a rövid távú cél, hosszú távon pedig a szövődmények kialakulásának megelőzése, illetve késleltetése. A komplex kezelés célkitűzései:

    az életminőség javítása és fenntartása,

    a kísérő rendellenességek (zsíranyagcsere-zavar, esetleg magasvérnyomás) kezelése,

    gyermekek esetében a fizikai és pszichikai fejlődés biztosítása.

Az öngondozást célszerű úgy kialakítani, hogy az egyéni életvitelhez a lehető legjobban alkalmazkodjon, hiszen a betegséggel kapcsolatos teendők nagy részét az öngondozás tevékenységei teszik ki. Öngondozás nélkül, vagy nem megfelelő öngondozás mellett a cukorbeteg számára nem biztosított a hosszú távú, teljes élet! Ha egy cukorbeteg nem tanul meg együtt élni a betegségével, nem tartja be a "diétáját", nem mozog, vagy nem megfelelően szedi gyógyszereit, akkor jó eséllyel alakulnak ki nála szövődményekA cukorbetegség kezelésének eredményessége kizárólag a beteg aktív részvételével, saját minőségi öngondozásával biztosítható!

A legtöbben hallottuk már: a cukorbetegség egy állapot, amivel együtt kell, és lehet élni. - Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a szavakat, tény, hogy nem kell betegnek éreznie magát annak, akinek a szervezete a megszokottól eltérően működik! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy betegségtudatunkat hátrahagyva megfeledkezhetünk a folyamatos öngondozásról! Az öngondozás minősége dönti ugyanis el, hogy kell-e számolnunk betegségünk lehetséges következményeivel, és ha a szövődmények mégis elkerülhetetlenek, mennyi időn belül jelentkeznek – tíz, húsz, vagy hetven év távlatában. Ma már számos diabéteszesről tudunk, akik a helyes öngondozásnak köszönhetően több, mint hét évtizede élnek együtt cukorbetegségükkel, állapotukkal megbékélve.

A legtöbben hallottuk már: a cukorbetegség egy állapot, amivel együtt kell, és lehet élni. - Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a szavakat, tény, hogy nem kell betegnek éreznie magát annak, akinek a szervezete a megszokottól eltérően működik! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy betegségtudatunkat hátrahagyva megfeledkezhetünk a folyamatos öngondozásról! Nem lehet eléggé hangsúlyozni ugyanis: az öngondozásunk megfelelősége dönti el, hogy kell-e számolnunk “betegségünk” lehetséges következményeivel, és ha a szövődmények mégis elkerülhetetlenek, mennyi időn belül jelentkeznek – tíz, húsz, vagy hetven év távlatában. Ma már számos diabéteszesről tudunk, akik a helyes öngondozásnak köszönhetően több, mint hét évtizede élnek együtt cukorbetegségükkel, állapotukkal megbékélve –akár jobb állapotban, mint "egészséges" kortársaik.