Google+

Cukorbetegség és magasvérnyomás

A magasvérnyomás betegség kialakulása 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknél jellemzően eltérő okokra vezethető vissza, bár veseelváltozáshoz (nefropátiához) társuló magas vérnyomás kialakulhat 2-es típusú diabéteszben is.

A magas vérnyomás megjelenése minden esetben fokozott kockázatot jelent a cukorbetegek egészségére nézve!

A magasvérnyomás megfelelő kezelése a makroangiopátiás (érrendszeri) szövődmények megelőzését támogatja és előnyös a már meglévő szövődmények (nefropátia és retinopátia) lefolyására is. A nem gyógyszeres kezelésnek elsősorban a testsúlyfelesleggel rendelkező 2-es típusú cukorbetegek, illetve metabolikus szindrómával diagnosztizáltak esetén van nagy jelentősége. Az alapvető életmódbeli előírások betartása (kóros túlsúly esetén annak csökkentése, rendszeres fizikai terhelés, a sófogyasztás mérséklése, az esetleges túlzott alkohol bevitel és a dohányzás abbahagyása) nemcsak a vércukor-, hanem a vérnyomás értékekre is előnyösen hat.

Általánosságban igaz, hogy minél alacsonyabbak a szívvel és az érrendszerrel összefüggő kockázatok, annál inkább előtérbe kerül az életmódbeli-étrendi előírások bevezetése abban a reményben, hogy ez önmagában sikeres lesz. Minél nagyobb a kockázat, annál inkább azonnali gyógyszeres kezelést kell indítani az életmódbeli-étrendi tanácsok adása mellett!