Google+

MENNYIT ENGEDHETÜNK MEG MAGUNKNAK?

Ma Magyarországon 10-ből 7 ember belefogott már életében legalább egyszer egy fogyókúrába, melynek eredménye az esetek többségében önsanyargatás, gyors feladás és végül további hízás lett. Mindez annak ellenére gyakori jelenség, hogy - amennyiben nem szenvedünk valamilyen hormonzavarban, mely lehet oka a hízásnak, például a  pajzsmirigy-alulműködés -, akkor a fogyásnak egy alapvető szabálya van: kevesebb energiát kell a szervezetünkbe juttatni, mint amennyit felhasználunk! 

A napi, kilokalóriában is kifejezhető alapanyagcserénk egyéni, és változik életünk során az aktuális testtömegünk és az életkorunk függvényében, míg a napi kalóriaszükségletünket a fizikai aktivitásunk befolyásolja. Te tudod, mennyi energiára van szükséged?

Egy ülő életmódot élő felnőtt súlytartásához általában az alábbi mennyiségekre van szükségünk. Láthatjuk, hogy a hagyományos 2000 kilokalóriás INBÉ-hez képest több, mint 10%-os az eltérés. Nos, ki gondolná, hogy ez a kis különbség alig több, mint egy hónap alatt 1 kiló pluszt jelenthet?

Hova vezethet mindez?

Eszünk, de sokan jóval többet a kelleténél, ami az évek során a többnyire szaporodó kilók számában mutatkozik meg! Az átlagos táplálék felvételünk és energia-leadásunk között meghúzódó különbségek az évek alatt több kilót is jelenthetnek – általában pluszban - , ami néhány évtized alatt a tinédzser éveink alatt hordott kilóink számának a dupláját is eredményezheti…

Sokan követnek a régmúltból származó, vagy eltérő életmódhoz, esetleg vagyoni helyzethez kötődő étkezési szokásokat – például sok zsírral sütnek-főznek, rengeteg cukrot juttatnak a szervezetükbe, vagy egyszerűen csak kevesebbet mozognak, mint az iskolai évek alatt. Mindezzel megterheljük, és hosszabb távon gyakran meg is betegítjük a szervezetüket.

Nem néhány gyenge pillanattal van baj!

Természetesen mindannyiunk életében előfordulnak gyengébb pillanatok, nehéz mindig mindenre teljes mértékben odafigyelni, de az időnkénti elgyengülés nem egyenlő a “lovak közé dobott gyeplővel”, vagy a nemtörődömséggel! Aki cukorbeteg, vagy nem olyan alkat, hogy akármennyit ehet, az nem altathatja el a lelkiismeretét holmi „saccperkábé” étrendi tudatossággal, lopott kalóriákkal és szénhidrátokkal, „ez még belefér” alapon. Nem, nem fér bele! – és ezzel hamarabb szembesülünk, mint gondolnánk – de akkor már elképzelhető, hogy késő lesz… Figyeljünk, és ha meglendül a mérleg nyelve, azt vegyik intő jelként!

Tovább...

  Súlyproblémák

  Tápanyagok, tápértékek

  Étkezés és diéta

  Testmozgás

  Betegségmegelőzés

  Diéták