Google+

Miért fontos az egészségünk?

A mai modern, rohanó világban folyamatos terheléseknek vagyunk kitéve, mind szellemileg, mind fizikailag. Egészségünk és teljesítőképességünk fenntartása érdekében fontos az életvitelünk rendszeres felülvizsgálata, szükség esetén annak megváltoztatása. A változás, a bevett szokásainkon történő változtatás gyakran nem egyszerű, ám hosszú távon kifizetődő módszer egészségünk megóvása érdekében. Sajnos ennek fontosságát gyakran már csak későn ismerjük fel. Az egészséget természetesnek vesszük, hajlamosak vagyunk kizsigerelni magunkat - testi, lelki és mentális értelemben egyaránt - mindaddig, míg valamilyen rendellenesség nem jelzi szervezetünk egyensúlyának felborulását. Ekkor óriási erőfeszítések árán igyekszünk visszanyerni életünk egyik legfontosabb alapelemét: az egészségünket. De mit is jelent egészségesnek lenni?

Mit jelent egészségesnek lenni?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán betegség-, vagy fogyatékosság hiányát. Az egészség nem pusztán elérendő cél, hanem a mindennapokban használt erőforrásunk, megőrzésének kulcsa pedig nem más, mint az egészséges életmód! 

Az egészségtudatos életforma célja a lehető legjobb egészségi szint megőrzése, a különböző betegségek elkerülése, illetve - a már diagnosztizált betegségek esetében - a gyógyulás elérése, vagy a szövődmények megelőzése. Három alappillére nem más, mint az egyénre szabott, kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és a betegségmegelőzés

EGY LÉPÉSSEL KÖZELEBB...

Hagyományosan szilveszterkor teszünk fogadalmakat, pedig bármelyik percben van lehetőségünk kimondani: “megváltoztatom a szokásaimat, változtatok az életmódomon, átalakítom az étrendemet”. Mindez persze csak akkor tud igazán működni, ha a bevásárló listánk tartalmán, és azon túl is változtatunk, önmagunk is változunk. Ha egy-egy reggel, amikor belenézünk a tükörbe, belegondolunk abba is, hogy “MIT JELENTEK MAGAMNAK?”, akkor már tettünk egy lépést az életmódváltás felé. Természetesen egy lépéssel közelebb lenni a célunkhoz közel sem jelenti, hogy meg is érkeztünk!

A rendszeres önvizsgálat különösen fontos a cukorbetegeknek, akiknek nap mint nap emlékezniük kell arra, hogy sorsuk a kezükben -és a tányérjukon- van. Sokféle ember van... Van, akit időről-időre fejbe kell kólintani a helytelen kezelés lehetséges kimeneteivel, a cukorbetegség szövődményeinek szomorú tényeivel annak érdekében, hogy összekapja magát és tudatosan odafigyeljen az életmódjára. Van, akinek elég csupán a gyermekeire rápillantani ahhoz, hogy eltökélje magát, és van, aki ösztönösen tudja, hogy a helyes étrendi-életmódi hozzáállás kiindulópontja a minél teljesebb és hosszabb életnek.

Az orvostudomány ma már szinte csodákra képes, így a fejlett országok népessége egyre tovább él, az átlagéletkor folyamatosan nő. Hogy akkor miért ez a nagy felhajtás az egészséges élet körül? Gondoljunk csak bele! Nem mindegy, milyen minőségben élünk egyre tovább: betegen, vagy - a lehetőségekhez képest - egészségesen! Fájdalmakkal, napi akár 20-30 szem gyógyszerrel (esetleg azok mellékhatásaival), vagy mindezek nélkül!

Még néhány lépéssel tovább!

Az anyagcsere betegséggel élőknek - köztük a rohamosan növekvő számú cukorbetegeknek - nagyobb erőfeszítésre és gondosabb odafigyelésre van szükségük az egészségük megőrzésére érdekében, mint egészséges társaiknak. A cukorbeteg diétát valaha sokan a megvonásokkal teli szigorral és szenvedéssel azonosították. Mára a diabéteszesek számára is ajánlott egészséges étrend és a mozgás szerepe felértékelődött, és az általánosan javasolt egészséges életmód részévé vált. Egy valami azonban nem változott: a cukorbetegek életvitele sokkal tudatosabb odafigyelést igényel, hiszen számukra az életük a tét.

Nézzük, melyek a következő lépések, mit tehetünk, hogy a testünket karbantartsuk és a lehető legtovább megóvjuk:  

  Étkezés és diéta

  Testmozgás

  Betegségmegelőzés