Google+

Diabétesz: Édes keserűség?

A cukorbetegség más néven diabétesz (Diabetes Mellitus) olyan anyagcsere betegség, mely a cukorháztartás felborulását takarja. Kialakulását a hasnyálmirigyben termelődő, a vér cukorszintjét szabályozó hormonnak, az inzulinnak a hiánya okozza. A szervezet inzulin-hiányos állapotában a vér glükóz szintje megemelkedik, mely éhomi állapotban (preprandiálisan) 9.0 mmol/l felett, étkezés után (posztprandiálisan) 11.0 mmol/l felett kórosnak tekinthető. Az inzulint úgy kell elképzelni, mint egy kulcsot, mely a vérből beengedi az energiát szolgáltató cukrot a sejtekbe. Abban az esetben, amikor a hasnyálmirigy nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni, vagy a mennyiség ellenére az inzulin képtelen a feladatát ellátni (abszolút, vagy relatív hiány áll fenn), akkor a vérben lévő cukor nem tud a sejtekbe “belépni” és beépülni, a vérben marad – ennek az eredménye a magas vércukorszint.

Normális esetben a szervezet inzulin termelése pont olyan mértékben történik, amennyire szükség van a cukor beépítéséhez. A cukorbetegség a megfelelő “diétát” (egészséges étrendet) és az esetleges gyógyszeres – akár inzulinos – terápiát betartva hatékonyan kezelhető. A cél minden esetben, hogy a vércukor értékek normális tartományba kerüljenek és tartósan ott is maradjanak, megelőzve ezzel a lehetséges szövődmények kialakulását. Érdekel, hogy alakult az átlagos vércukorszinted az elmúlt 8 hétben? Megtudhatod, ha van 3 hónapnál nem régebbi HbA1c eredményed! 

Mi az a HbA1c? Olvasd el ide kattintva!

A cukorbetegség megfelelő kezelése egy tanulási folyamat, melynek során a diabétesz típusának megfelelő öngondozás elsajátítása a feladat. Ez a feladat, bár okozhat nehézségeket – mint bármilyen változás –, mégsem kell, hogy keserűséget okozzon!

ANGOL NYELVŰ ÖSSZEFOGLALÓ VIDEÓ

A cukorbetegség fajtái

A diabétesznek több, mint 70 fajtája létezik. Két legismertebb – egyben sok mindenben eltérő – változata az 1-es és a 2-es típus. Együttes előfordulásuk világszerte folyamatosan növekszik, valamely formája ma már a népességnek mintegy 10%-át érinti. A cukorbetegség Magyarországon is egyre gyakoribb: napjainkban 900 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, és becslések szerint nagyjából ugyanennyien lehetnek azok, akiknél még nem azonosították a betegséget (tehát már cukorbetegek, de még nem tudnak róla –ezért is fontos a szűrés) és szintén 900 ezer körülire tehető azok száma, akiknek a vércukorértékei már emelkedettek és várhatóan cukorbetegek lesznek.

1-es típusú, inzulin-függő diabétesz

Az 1-es típusú diabétesz esetén egyáltalán nincs inzulintermelés. Jellemzően fiatal korban alakul ki és kezelése kivétel nélkül inzulinpótlást igényel. Bővebben…
 

2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú diabétesz többnyire idősebb korban alakul ki. Ebben az esetben a hasnyálmirigy inzulintermelése nem kielégítő a vér cukortartalmához képest. Leggyakrabban a nem megfelelő étkezési szokások és a mozgáshiányból adódó elhízás az oka, melynek eredményeképp a vércukorszint fokozatosan emelkedik, így az inzulin egyre kevésbé tudja kielégítően ellátni a feladatát. A felesleges súly leadása sokszor orvosolja a problémát, így ez az elsődleges feladat: egészséges táplálkozás és testmozgás hatására a vércukorszint azonnal csökken. Bővebben…

Terhességi, vagy más néven gesztációs diabétesz

A várandósság alatt kialakuló, magas vércukorszintet okozó szénhidrátanyagcsere-zavar felismerése és mielőbbi kezelése a baba és az édesanya egészségének szempontjából is kiemelkedő jelentőségű! Bővebben…

Egyéb speciális diabétesz formák

Az egyéb, speciális diabétesz fajták száma 70 körüli, de összesen a népesség kevesebb, mint 1%-át érintik csak. Ide tartoznak többek között a béta-sejt, illetve az inzulinhatás működés genetikai zavarai, illetve a gyógyszerek és kémiai anyagok által kiváltott, infekciókhoz társuló formák.